Saturday, 17 October 2020

RESEPI BINGKA ROTI

Sabtu.
17.10.2020.
29 Safar 1442H. 
DAY4 CMC0/PKPB 2.0

Teringin lagi nak makan. 
Kali ni bingka roti. 
Ke... puding roti? 
Ikut la apa pun panggilannya. 
Janji ada rasa...
Kann.....

RESEPI BINGKA ROTI KISMIS GAJUS BIJAN

Bahan:
5 keping roti
2 biji telur
1 cawan tepung gandum
1 kotak kecik santan KARA ( campur air untuk jadikan 3 cawan santan) 
3/4 gula
2 sudu besar margerin
1 sudu teh esen vanila
1/2 sudu teh garam
Kismis
Gajus
Bijan

Cara - cara:
1. Koyak roti dalam bekas acuan yang telah dilengser margerin. 

Roti Gardenia ada 4 keping je... 
Mokcik tambah roti bun seketul bagi cukup 5.

4 keping roti plus 1 ketui bun siap koyak dan carik... 

Ni rupa roti plus 2 cawan santan. Rendam sambil buat part lain. 

2. Campurkan balance 1 cawan santan, telur, gula, esen vanilla, margerin, tepung dan garam. Blender sekejap. 

3. Tuang atas roti yang kita rendam tadi. 

Adunan yang siap tabur kismis, gajus dan bijan. 

4. Bakar dalam oven. Ikut oven masing-masing. Disebabkan kurang rajin nak keluarkan oven, mokcik masuk dalam inverter microwave je...option cake. 

Bingka roti nan kembang setaman. 
Siap. 

Untuk kali ni, saje je mokcik lebihkan sukatan santan. Bagi lebut sikit. Layan tekak orang demam. 


Up. 
Close. 
Personal. 

#norizahnoorcooks


No comments:

Post a Comment