Kita masih lagi dalam CMCO 2020.
CONDITIONAL MOVEMENT CONTROL ORDER 2020.
Semua keranamu.
Covid-19.
17 Ramadhan 1441H.
Serious dah tak tau nak masak apa untuk berbuka. Dah habis pusing menu dah bak kata orang.
Boss request buat bingka labu. Kebetulan ada labu dalam peti ais. Ok, kira buat bingka labu la pulak ya.
Bahan-bahan:
2 cawan labu yang telah direbus, dikeringkan airnya(lepas buang air rebusan, masak sekejap atas dapur dgn api kecik) dan dilecek.
2 cawan tepung gandum.
1 kotak santan 200ml (aku guna brand KARA)
1 cawan gula pasir.
1 suku cawan air.
3 biji telur.
Garam secukup rasa.
Esen vanila beberapa titik. (saje nak bg wangi)
2 sudu Butter or planta.
Sedikit kuaci yang telah disangai.
Cara:
Masukkan semua dalam blender.
Kecuali kuaci ya...
Agar tepung tak melekat pada blender, jangan bubuh tepung dulu dlm blender.
Blend.
Siap.
Panaskan oven.
Oleskan loyang dengan planta.
Tuang adunan dalam loyang.
Pastu tabur la kuaci atas adunan tadi.
Bakar ikut kesesuaian oven masing2 ya.
For me, option CAKE.
Untuk hasil yang garing dan lebih wangi untuk bahagian atas, ulang 2 kali.
Hak hitam tu sebenarnya kismis. Aku letak sikit... Saje suka-suka. Tapi most of them tenggelam dalam lautan labu...
Kejadian bingka dalam oven. Ni baru lepas tukar dari tray bawah ke tray atas. Nak bagi lapisan atas plus kuaci tu garing naa..
No comments:
Post a Comment