Daun sambung nyawa juga dikenali sebagai akar sebiak, daun dewa, mollucan spinach, kelemai merah.
Sebenarnya dah lama aku cari pokok ni. Memang nak tanam sebab aku pernah makan kat rumah boss aku. Ditanam oleh bibiknya. Memang sedap. Rasanya lemak dan crunchy. Makan sebagai ulam dengan sambal belacan. Nasi panas-panas. Ada ikan goreng dan kicap.Tak perlu lauk lain dah. Cukup menyelerakan.
Cara tanam senang. Dari batang yang tua je dah boleh hidup. Tanah yang gembur, perlu sentiasa agak lembap dan redup.
Antara khasiat daun sambung nyawa ni termasuklah untuk demam, pening kepala, migrain, darah tinggi, kencing manis, kanser dan paling utama, awet muda katanya. Ada lagi...
Tak kira la apa pun khasiat yang tersembunyi atau yang tak kita ketahui, selagi ianya tidak memudaratkan pada aku, boleh je kita makan. Cuma jangan berlebihan.
![](https://lh3.googleusercontent.com/-y913DrGx0_4/U3eMwtfJ9fI/AAAAAAAAAkI/abM5oTXOWnI/s350/1400343732600.jpeg)
Ni pokok yang aku punya. Anak benih beli kat pasar tani. Selepas 3 minggu dipindahkan ke dalam pasu, akhirnya dapat greenlight dari big boss. Dah boleh dipetik daunnya...hehe
Tak disangkal lagi...memang sedap!
Nota kaki: Tak boleh nak curi-curi petik daun buat ulam...big boss siap kira berapa helai tu....);
Sebenarnya dah lama aku cari pokok ni. Memang nak tanam sebab aku pernah makan kat rumah boss aku. Ditanam oleh bibiknya. Memang sedap. Rasanya lemak dan crunchy. Makan sebagai ulam dengan sambal belacan. Nasi panas-panas. Ada ikan goreng dan kicap.Tak perlu lauk lain dah. Cukup menyelerakan.
Cara tanam senang. Dari batang yang tua je dah boleh hidup. Tanah yang gembur, perlu sentiasa agak lembap dan redup.
Antara khasiat daun sambung nyawa ni termasuklah untuk demam, pening kepala, migrain, darah tinggi, kencing manis, kanser dan paling utama, awet muda katanya. Ada lagi...
Tak kira la apa pun khasiat yang tersembunyi atau yang tak kita ketahui, selagi ianya tidak memudaratkan pada aku, boleh je kita makan. Cuma jangan berlebihan.
![](https://lh3.googleusercontent.com/-y913DrGx0_4/U3eMwtfJ9fI/AAAAAAAAAkI/abM5oTXOWnI/s350/1400343732600.jpeg)
Ni pokok yang aku punya. Anak benih beli kat pasar tani. Selepas 3 minggu dipindahkan ke dalam pasu, akhirnya dapat greenlight dari big boss. Dah boleh dipetik daunnya...hehe
Tak disangkal lagi...memang sedap!
Nota kaki: Tak boleh nak curi-curi petik daun buat ulam...big boss siap kira berapa helai tu....);
posted from Bloggeroid
No comments:
Post a Comment