Kutanam selasih
Kutanamkan di hujung halaman
Mengenangkan kasih aduh sayang
Yang aku tinggalkan
Kusiram selasih
Kusiramkan di hujung halaman
Mengenangkan kasih aduh sayang
Lambang percintaan...
Walla!!!
Antara bait-bait lagu Selasihku Sayang. Dendangan Ahmad Jais dan Rafeah Buang.
Dulu zaman kecik-kecik bila sebut selasih...yang aku tau lagu Selasihku Sayang dan air selasih. Almost tiap hari itulah minuman untuk berbuka puasa bulan ramadhan. Aku panggil air telur katak. Aku tukang rendam. Tukang bancuh. Dan kebiasaannya memang habis. Mungkin sedap sangat atau...sebab itu jer air yang ada....
After so many years of singing that song dan minum air selasih, baru je dalam beberapa bulan ini aku mengenali rupa pokoknya.
Dan sudahpun ada serumpun di depan rumah, halaman tak bertanah. Dalam pasu. Depan balkoni. Alhamdulillah. Sudah beberapa kali aku tuai buat ulam dan masak.
Banyak khasiatnya. Antara yang aku baca...untuk asma, batuk, paru-paru berair, demam, pelawasan perut dan penambah rasa dalam masakan of course.
Tapi frankly for me, yang aku noticed tiap kali aku makan daun selasih mentah buat ulam sendi-sendi aku jadi sakit. Sakit urat bagai. Lenguh badan. Rasa demam tak demam. I dont know why...
Alternatively, aku masak daun selasih. Bubuh dalam masakan.
Resepi sendiri.
Antara resepi simple sesimple ada yang selalu aku masak ialah siakap goreng daun selasih.
Siakap Goreng Daun Selasih
Bahan:-
Siakap sederhana besar
6 ulas bawang putih -ketuk separa hancur
10 biji cili api -hiris
2 biji tomato -hiris
Daun selasih secukup rasa
Garam secukup rasa
Cara:-
Goreng ikan sehingga garing. Angkat.
Tinggalkan sedikit minyak dalam kuali.
Tumis bawang putih hingga kekuningan.
Masukkan cili api. Gaul hingga naik bau.
Masukkan hirisan tomato.
Masukkan garam & serbuk perasa(kalau nak).
Masukkan daun selasih.
Angkat dan siram atas ikan tadi.
Hasilnya...
![](https://lh4.googleusercontent.com/-7Nvmtlmyin8/U3enHOy8jMI/AAAAAAAAAkk/VHEipI6vbkE/s350/1400350472422.jpeg)
Kutanamkan di hujung halaman
Mengenangkan kasih aduh sayang
Yang aku tinggalkan
Kusiram selasih
Kusiramkan di hujung halaman
Mengenangkan kasih aduh sayang
Lambang percintaan...
Walla!!!
Antara bait-bait lagu Selasihku Sayang. Dendangan Ahmad Jais dan Rafeah Buang.
Dulu zaman kecik-kecik bila sebut selasih...yang aku tau lagu Selasihku Sayang dan air selasih. Almost tiap hari itulah minuman untuk berbuka puasa bulan ramadhan. Aku panggil air telur katak. Aku tukang rendam. Tukang bancuh. Dan kebiasaannya memang habis. Mungkin sedap sangat atau...sebab itu jer air yang ada....
After so many years of singing that song dan minum air selasih, baru je dalam beberapa bulan ini aku mengenali rupa pokoknya.
Dan sudahpun ada serumpun di depan rumah, halaman tak bertanah. Dalam pasu. Depan balkoni. Alhamdulillah. Sudah beberapa kali aku tuai buat ulam dan masak.
Banyak khasiatnya. Antara yang aku baca...untuk asma, batuk, paru-paru berair, demam, pelawasan perut dan penambah rasa dalam masakan of course.
Tapi frankly for me, yang aku noticed tiap kali aku makan daun selasih mentah buat ulam sendi-sendi aku jadi sakit. Sakit urat bagai. Lenguh badan. Rasa demam tak demam. I dont know why...
![]() |
Inilah selasihku sayang... dihujung halaman |
Alternatively, aku masak daun selasih. Bubuh dalam masakan.
Resepi sendiri.
Antara resepi simple sesimple ada yang selalu aku masak ialah siakap goreng daun selasih.
Siakap Goreng Daun Selasih
Bahan:-
Siakap sederhana besar
6 ulas bawang putih -ketuk separa hancur
10 biji cili api -hiris
2 biji tomato -hiris
Daun selasih secukup rasa
Garam secukup rasa
Cara:-
Goreng ikan sehingga garing. Angkat.
Tinggalkan sedikit minyak dalam kuali.
Tumis bawang putih hingga kekuningan.
Masukkan cili api. Gaul hingga naik bau.
Masukkan hirisan tomato.
Masukkan garam & serbuk perasa(kalau nak).
Masukkan daun selasih.
Angkat dan siram atas ikan tadi.
Hasilnya...
![](https://lh4.googleusercontent.com/-7Nvmtlmyin8/U3enHOy8jMI/AAAAAAAAAkk/VHEipI6vbkE/s350/1400350472422.jpeg)
posted from Bloggeroid
No comments:
Post a Comment