Sunday, 24 October 2021

RESEPI KUIH ULAT BULU

RESEPI KUIH ULAT BULU 

Bahan untuk resepi kuih ulat bulu sukatan cawan :
Tiga cawan tepung pulut
Dua sudu besar tepung gandum
Satu cawan air
Sedikit air kapur
Secubit garam
Kelapa parut
Inti kacang merah (saya beli yang dah siap)

Cara cara membuat kuih ulat bulu :
Satukan tepung pulut, tepung gandum, garam dan air kapur. Gaul sampai sebati.
Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang sederhana lembut.
Ambil sedikit doh dan leperkan
Letak inti kacang merah
Gentel bujur untuk tutup doh
Ulang sampai habis
Panaskan air sampai mendidih. Masukkan doh ulat bulu dan biarkan sampai timbul. Dah timbul, salut atau golek dengan kelapa parut yang di campur dengan sedikit garam. Siap,selamat mencuba.



Sedap sgt2 kuih ni kenyal2 dgn inti kacng merah, akak pun share resepi gerobok ummu
tu, ramai customer bagi feedback sedap sgt
n selalu repeat order..blh cuba uolls resepi diatas, cuma 1 cwn air tu saya blen dgn 
daun pandan biar wangi n menambahkan 
aroma kueh😍😍

Kredit: Gerobok Ummu

No comments:

Post a Comment