Monday, 16 November 2020

KERIA BALL


Resepi keria ball. 

Bahan-bahan :
4 ketul Keledek 
1 biji  Ubi kentang 
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung ubi
Secubit baking powder
Sedikit garam
Setitik dua esen vanila
1 sudu besar margerin. 

Bahan-bahan Sira gula. 
3 sudu besar gula merah
3 sudu besar gula pasir
2 helai daun pandan disimpul. 
 

Kupas kulit. 
Rebus sampai empuk. 
Tapis air sampai kering. 
Lenyek or tumbuk sekadar hancur kasih kasih sayang je. Jgn hancur sangat. Dan proses ni kena buat masa ubi ni masih panas. 

Keledek dan ubi yang siap dilenyek/tumbuk. Mokcik pakai botol yang memang dikhaskan untuk tumbuk menumbuk lenyek melenyek. Pendek kata botol buat kuih. 


Hasil lepas dicampur semua bahan. 

Adunan dah siap diuli. 
Tak payah nak buat molek-molek bulatnya... Nak masuk mulut je pun. Sebab keria ball ni memang untuk hamba yang malas. Yang rajin pi buat kuih keria nan tradisional gelangnya ya.. 

Goreng dengan api sederhana. 
Dah garing, angkat dan toskan minyak. 

Hasilnya... 
Up. 
Close. 
Personal. 
Ni hasil selepas disira dgn gula. 


Ini versi lain. 
Petua untuk mendapatkan sira yang cantik berkilat dan melekat, semasa gula dah likat, masukkan sedikit tepung gandum. Mokcik buh lebih kurang 1sudu makan tepung gandum. Ni pun guna talian hayat...call bonda tercinta untuk mendapatkan rahsia bebola cinta nan hado mengerlip ni... 
Alhamdulillah.. Kita ada mak💓


Conclusion : Ahli majlis kata sedap. 

No comments:

Post a Comment