03.09.2016
Last week mak ngah call, tanya resepi puding jagung.
Teringin katanya.
Sebak terasa dada...larat ke mak ngah nak kacau adunan tu nanti?
Dengan bertongkatnya.
Dengan baru lepas chemoteraphy nya...
Allahu.
Dalam keterpaksaan aku larang mak ngah buat.
Susah nak kacau adunan tu nanti, mak ngah...gagah aku mewajarkan alasan.
Dalam diam
Aku semat niat dalam hati....
In shaa Allah nanti mak lang buat.
Walaupun pada hakikatnya...
Tukang yg nak buat ni pun
Empat kali lima😆
Hari ni nak pergi rumah mak ngah.
Surprise gathering santai
Makanmakanla ceritanya...
Subhanallah
Allah buka jalan untuk aku buat pahala rupanya
RESEPI PUDING JAGUNG
Bahan-bahan:
1 tin jagung
3/4 cawan gula
1 cawan tepung custard
2 cawan santan pekat
2 cawan air
1 sudu kecik mentega
Secubit garam
Cara buat:
Masukkan gula, tepung custard & air dlm periuk. Bancuh rata sebati.
Supaya tepung custard tidak berketul.
Masukkan jagung & santan.
Masak atas api yang sederhana.
Kacau sentiasa.
Guna senduk kayu untuk lebih mudah & lancar.
Bila dah pekat masukkan garam dan mentega.
Tujuan garam untuk naikkan rasa lemak.
Tujuan mentega untuk naikkan lemak dan puding nampak cantik berkilat.
Dah masak....tuang dalam belas.
Sejukkan.
Siap untuk dimakan.
No comments:
Post a Comment