Tuesday, 28 July 2015

Biskut Kelapa 2015M/1436H

Ini resepi turun temurun. Tiap raya mak akan suruh aku buat. Dalam ramai adik beradik, resepi yang ini turun kat aku. Kalau tak buat, mak akan merajuk. Belilah kuih moden yang cantik-cantik, bubuh la segala makneka hiasan dan perasa...mak takkan sentuh. Mak akan tetap tanya...biskut kelapa tak de?

Rasanya orang zaman la ni dh tak buat biskut kelapa ni.

Resepi sukatan cawan.
Mudah sesangat.

Direct snap dari buku resepi klasik...


Tu dia...tulisan tangan...
Kertas pun dah turn warna kuning...dah makan hari.


Tengah masak dalam oven


Dah siap masuk balang kuih


Ready to eat


Closed up...kuih orang malas.
Tak payah terap-terap acuan bunga bagai...
Potong ikut suka hati je.

Selain mak, ada lagi peminat setia kuih ni...
Nizah.
Resepi dah bagi.
Tunggu dia punya versi....

posted from Bloggeroid

2 comments:

  1. Assalam..sume bahan2 di gaul guna tangan ke? Gula halus tu gula castor atau icing ye? Mohon pencerahan..trima ksih..

    ReplyDelete
  2. Waalaikumussalam...better gunakan gula icing. Kecuali marjerin, semua bahan kita gaul rata guna senduk. Kemudian masukkan marjerin sikit-sikit, masa ni kena uli dengan tangan.Uli sampai jadi doh yang agak2 lembut dan senang nak bentuk/canai. Guna plastik licin lutsinar utk lapik doh masa mencanai supaya tak melekat. Mangkuk uli kena guna yang agak besar sebab kuantitinya agak banyak jugak...

    ReplyDelete